Kürtaj Hakkında En Çok Sorulanlar

Kürtaj işlemi sonrasında gebe kalınabilir mi ?
Kürtaj işlemi ile ilgili hastalar tarafından en sık sorulan sorulardan biri kürtaj sonrasında tekrar gebe kalınıp kalınamayacağıdır. Kürtaj işlemi vakum yöntemi ile yapılmadan önce küret denilen sert, metal aletler kullanılırdı. Bu aletlerle kürtaj yapıldığından rahim fazlaca zarar görmekte, buna bağlı olarak da yapışıklık ve enfeksiyon riski artmaktaydı. Ancak artık vakum yöntemi ile yapılan işlemlerde kullanılan aletler silikon ve steril olduğundan rahmin zarar görme olasılığı minimale düşmektedir.

 

İşlemler tecrübeli uzman hekimler tarafından steril şartlarda yapıldığında ve ilaçlar konusunda bilinçlenen hastalarımız hekimlerinin yazdığı antibiyotikleri düzenli kullandığında, enfeksiyon riski de oldukça azalmaktadır. Bu şartlar sağlandığında hastanın rahiminin yapısı ya da yumurtalıklarının çalışması ile ilgili başka bir neden söz konusu değilse, sadece kürtaj nedenli İnfertilite oluşması pek mümkün değildir. Hatta kürtaj yapıldıktan sonraki ilk 15 ila 20 gün içinde yeniden yumurtlama olacağından, korunmasız ilişki durumunda hemen kürtajdan sonraki haftalarda da yeni bir gebelik oluşabilir.

Kürtaj hapı var mıdır ? İşe yarar mı ?
İstenmeyen gebeliklerin sonlandırılmasının en sağlıklı yöntem vakum yöntemi ile kürtajdır. Vakumlu kürtaj yerine adet söktürücü, rahim açıcı ilaçların gebeliği sonlandırmak amacıyla kullanılması tehlikelidir. Bu ilaçlar doktorların tedavi amacıyla kullanabildiği ilaçlardır. Ülkemizde düşük amacıyla kullanılan ilaçların kullanımı yasaktır. Çünkü bu ilaçların doktor kontrolü dışında kullanımı sonucu aşırı kanamalara bağlı komplikasyonlar veya rahim yırtılması gibi daha vahim sonuçlar ortaya çıkabilmekte ve kadının hayatı riske girebilmektedir.

Kürtaj sonrası kan uyuşmazlığı iğnesi ne zaman yapılır ?
Gebelikte anne adayının kan grubunun negatif partnerinin pozitif olduğu durumlarda aralarında kan uyuşmazlığı olmaktadır. Kürtaj işlemi sonrasında 72 saat içerisinde kan uyuşmazlığı iğnesi yapılması gerekmektedir. Kan uyuşmazlığı iğnesi yapılmaması durumlarında sonraki gebeliklerde anne adayının kan grubu negatif, bebeğin kan grubu pozitif olduğunda annenin vücudu bebeğin kanına karşı antikorlar üretebilmektedir. Bu durumda bu antikorlar bebeğe zarar vermektedir. Bu durum genellikle ilk gebeliklerde değil sonraki gebeliklerde ortaya çıkar.

Kürtaj sonrası pansuman gerekli midir ?
Kürtaj işleminde herhangi bir kesi ya da dikiş olmadığı için herhangi bir pansuman da gerektirmez. Ancak kürtaj işlemi sonrasında enfeksiyon riskini ortadan kaldırmak için genital bölgenin temizliği oldukça önemlidir. Vajinal temizlik yaparken vajina içerisi sabunla yıkanmamalı, vajinal duş uygulanmamalıdır. Temizlik için yalnızca su kullanılmalıdır. Kürtaj sonrası dönemdeki kanamada tampon yerine pamuklu pedler tercih edilmelidir.

Bekaret bozulmadan gebe kalınabilir mi ?
Kadınların yumurtalama dönemlerinde bir yumurta ile bir spermin döllenmesi gebeliğin oluşması için yeterlidir. Sperm hücreleri hareketli hücrelerdir. Vajina giriş bölgesine bırakılan bir sperm vajina içerisine doğru hareket ederek yumurtayla buluşup gebelik oluşturur. Bakire kızlarımız da ne yazık ki sürtünme ile bir deneyim yaşadıklarında erkeğin menisinin vajina üzerine herhangi bir bulaşı sonucu gebe kalabilirler. Bu durumda bekaret bozulmadan gebelik oluşmuş olur. Sürtünme ile bile olsa cinsel bir temas yaşayan kadın hamilelik olasılığını her zaman aklında bulundurmalıdır.

Bakire birine kürtaj yapılır mı ?
Kürtaj işlemi vakumlu yöntemle yapıldığında plastik-silikon aletler kullanılır. Bu tip kanüller numaralı olup, gebeliğin haftasına göre kullanılan numara değişebilmektedir. Gebeliğin ilk haftalarında kullanılan aletler daha küçük olup rahim girişine çok fazla zarar vermemektedir. Kürtaj işlemi için rahim ağzının tam görülmesini sağlayan ve spekulum denen bir muayene aleti takılır ve işlemin rahatça yapılabilmesi için spekulumun açılması gerekmektedir. Bu durum kızlık zarına zarar verebilmektedir. Kızlık zarına zarar verilmeden işlem yapılması için uğraşılırken rahim içinin iyi temizlenememesi söz konusu olabilir. Bu sebeple kürtaj işlemi yapılırken öncelik içeride parça kalmaması ve gebeliğin sonlandırılması olmalıdır. Bu sebeple kürtaj işlemi sırasında kızlık zarının bozulması olabilecek bir durumdur.

Kürtaj için yasal yaş sınırlaması var mıdır ?
Kürtaj işlemi için hastanın 18 yaşından büyük olması gerekmektedir. 18 yaşından büyük olan bekar kadınlar yalnızca kendi razısı ile, evli olanlar ise hem kendinin hem de eşinin imzası ile kürtaj işlemi olabilmektedir. Evli kadınlar işleme gelirken eşleriyle birlikte gelmeli ve her ikisinin de kimlikler yanlarında bulunmalıdır.

Kürtaj sonrasında kızlık zarı dikimi
Kürtaj işlemi sonrasında kızlık zarı dikim işlemi de yapılabilmektedir. Kürtaj işlemi sonrasında 1 hafta sonra kontrol gereklidir. Bu kontrole gelindiğinde kızlık zarı dikimi yapılabilmektedir. İşlemle aynı gün de dikim yapılması mümkündür fakat enfeksiyon riski açısından kızlık zarı dikiminin kürtaj işleminden en erken bir hafta sonra yapılması daha uygun olacaktır.

Kürtajdan hemen sonra spiral ( ria ) takılabilir mi ?
Kürtaj işlemi yapıldıktan sonra rahim ağzı açık olacağından kürtaj sonrası hemen spiral uygulanabilmektedir. Spiral takılması için rahim ağzının açık olması ve gebelik şüphesinin olmaması gerekmektedir. Kürtaj işlemi sonrası da bu duruma uygun olduğu için işlem sonrası hastaya hemen ya da arada korunmasız ilişki olmamışsa hasta bir hafta sonra kontrole geldiğinde spiral takılabilmektedir. İşlem sonrası şüpheli ilişki durumu varsa bu durumda gebelik ihtimalini elemek ve rahim ağzının açık olduğundan emin olmak için mutlaka adet dönemi beklenmelidir. Adetin yoğunluğunun azaldığı son günlerinde spiral uygulanabilmektedir.

Kadın doğum doktoru bir kişiye kürtaj yapıldığını tespit edebilir mi ?
Kürtaj işlemi sonrasında rahmin kendini toparlama ve eski haline dönmesi için gerekli bir süre vardır. Bu süre gebeliğin haftasına göre değişiklik gösterir. Kürtaj işleminden sonra doktorunuz sizi kontrole çağıracaktır. Bu kontrolde rahim kendisini toparlamışsa bu durumda sonraki muayenelerde başka bir doktor tarafından işlem yapıldığı anlaşılmayacaktır. İşlem sgk anlaşması olmayan özel kliniklerde yapıldığında genel sisteme yansımayacağından başka hastanelerin veya kliniklerin kayıtlarında da çıkmayacaktır.

Kürtaj sonrası ilk cinsel birliktelik zamanı
Kürtaj işlemi sonrasında özellikle 1 hafta medikal tedavi devam ederken cinsel birliktelik önerilmez. İşlemden sonraki ilk 1 hafta enfeksiyon riski de yüksek olacağından cinsel birliktelik için kontrol süresinin beklenmesi gerekmektedir. Kürtaj sonrası ilk birliktelikte bile gebelik riski olabileceğinden güvenli bir korunma yöntemi uygulamaya dikkat edilmelidir.

Kürtajdan sonra ne zaman banyo yapılabilir ?
Kürtaj işlemi sonrasında rahatlıkla banyo yapılabilmektedir. Ancak işlem sonrasında rahim ağzı açık olduğundan banyo yapılırken özellikle ayakta duş alınması önemlidir. Oturarak banyo yapıldığında rahim içerisine su ve sabun kaçması mümkün olacağı için enfeksiyon oluşturabilmektedir. Duş alınırken vajinal duş yapılmaması, temizlik için rahim içerisinde sabun kullanılmaması da yine enfeksiyondan korunma açısından önemlidir.

Kürtaj sonrası adetim ne zaman düzene girer ?
Kürtaj işlemi sonrasında ilk adetin olması 30-45 gün arasında değişebilmektedir. İşlem sonrası ilk adet dönemine kadar olabilen lekelenmeler ya da işlemden hemen sonra olan kanamalar adet değil sadece rahmin kendini toparlarken içeride biriken kanı dışarı atmasıdır. İşlemden sonraki dönemlerde vücut kendini toparlayarak yeni bir adet düzeni oluşturur. İşlemden sonraki ilişkilerde korunma olmadığında hemen gebelik dahi oluşabilmektedir. Bu nedenle işlem üzerinden 45 gün geçtiği halde adet başlamamışsa mutlaka gebelik testi yapılması gereklidir.

Kürtaj sonrası deniz yada havuza girebilir miyim ?
Kürtaj işlemi sonrasında ilk 1 hafta enfeksiyon olasılığı yüksektir ve dikkat edilmesi gereken konulardan biri de deniz ve havuza girilmesidir. Bir hafta sonraki kontrolde herhangi bir problem yoksa ve enfeksiyon yönünden risk kalmamışsa, ilaç tedavisi bittikten sonra denize ya da havuza girilebilmektedir.

En fazla kaç kez kürtaj yaptırılabilir ?
Vakumlu kürtaj yöntemi istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması için riski az yöntemlerdendir. Bu işlemin herhangi bir sayı sınırı yoktur. Ancak vakumlu yöntemle de olsa kürtaj rahim içerisine dışarıdan uygulanan cerrahi bir işlemdir. İlk kürtajdan sonra tekrar gebelik planlanana kadar spiral, kondom ya da doğum kontrol ilaçları gibi güvenli bir yöntemle korunmak önemlidir. Kürtaj işlemi kesinlikle bir doğum kontrol yöntemi olarak kullanılmamalıdır.

Kürtaj ne kadar sürer ?
Kürtaj işlemi tecrübeli bir uzman hekim tarafından yapıldığında 5-10 dakikalık bir işlemdir. İşlem sonrası yatak istirahati gerektirmez. İşlem lokal anestezi ile yapıldığında işlemden hemen sonra hasta normal hayatına geri dönebilir. Genel anestezi ile yapıldığında ise işlemden sonra 15-20 dakika istirahat edilmesi yeterlidir. Daha sonrasında hastanın bir iki saat araç kullanma gibi dikkat gerektiren iş yapmaması yeterlidir. Adet dönemlerinde çok ağrısı olan hastaların işlem sorasında da ağrıları olabilmektedir. Bunun için hasta doktorunun yazdığı ağrı kesicileri alarak ağrı süresince dinlenebilir.

Kürtaj sonrası hangi doğum kontrol yöntemleri kullanılabilir ?
Kürtaj yöntemi hiçbir zaman doğum kontrol yöntemi olarak kullanılmamalıdır. İşlem sonrasında rahim ağzı açık olacağı için doğum kontrol yöntemi olarak spiral (RİA) uygulanabilmektedir. Spiral işlemden hemen sonra ya da şüpheli birliktelik olmadığında 1 hafta sonraki kontrole takılabilmektedir. Önceleri spiral sadece doğum yapmış kadınlarda uygulanabiliyorken artık bekar, doğum yapmamış kadınlara da spiral uygulanabilmektedir.

 

Spiralin korunması takılır takılmaz başladığından oldukça etkili bir korunma yöntemidir. Haplarda ya da kondomda olduğu gibi unutma riski de söz konusu değildir. Sadece spiral taktıran kadınların doktorlarının önereceği sıklıkta jinekolojik muayenelerinin aksatmamaları gerekir.

Spiral (RİA) dışında düzenli kullanılabilecek doğum kontrol yöntemlerinden biri de oral kontraseptifler yani doğum kontrol ilaçlarıdır. Kürtaj işleminden sonraki adet döneminin ilk günü doktor kontrolünde doğum kontrol ilacı başlanabilmektedir. Doğum kontrol ilaçları düzenli kullanıldığı sürece oldukça iyi bir korunma yöntemidir.

Cinsel birlikteliği düzenli olmayan kadınlarda tercih edilebilecek yöntemlerden biri de kondom yani prezervatiftir. Prezervatif cinsel yolla bulaşan hastalıkların geçişini önlemesi açısından da evli olmayan kadınlarda tercih edilebilecek korunma yöntemlerindendir. Prezervatifin tam koruyucu olabilmesi için cinsel birlikteliğin en başında takılıp birliktelik bittiğinde çıkarılması gerekir. Prezervatifin eski tarihli olmamasına dikkat edilmeli ve ilişki esnasında kaymadığından da emin olunmalıdır.

Kadınların korunma yöntemleri olarak kullandığı ertesi gün hapları, takvim yöntemi ya da erkeğin geri çekilmesi güvenli korunma yöntemleri değildirler. Bu yöntemlerle korunarak gebe kalan birçok kadın vardır. Bu sebeple güvenli bir korunma yöntemi olmayan kadınların, kontrasepsiyon yöntemleri ile alakalı olarak bir kadın doğum uzmanı ile görüşmeleri önemlidir.

Kürtajdan sonra ne zaman gebe kalabilirim ?
Kürtaj işlemi sonrasında rahimin kendisini toparlaması için kısa bir süre beklenmesi gerekmektedir. Kürtajla istenmeyen gebelik sonlandırıldıktan sonra tekrar gebe kalma zamanı sonlandırılan gebeliğin haftasına göre belirlenir. Genellikle bir en fazla üç adet beklemek yeterli olacaktır. Rahmin durumuna ve iyileşme sürecine göre süreyi doktorunuz belirleyecektir. Kürtaj işlemi sonrasında rahim toparlanmadan tekrar gebe kalınması durumunda gebelik kesesinin rahime tutunamaması ve düşük oluşması söz konusu olabilir. Bu nedenle tekrar gebelik oluşmadan önce detaylı bir doktor muayenesi yapılarak doktorun önereceği zamanda gebe kalınması oldukça önemlidir.

miyet konusunda kaygılanmasına gerek yoktur.