Kürtaj Yöntemleri Nelerdir?
Kurtaj Yöntemleri Nelerdir?
İstenmeyen gebelikleri sonlandırmak için ya da kadın doğum hastalıkları ile ilgili olarak herhangi bir rahatsızlıktan dolayı gebeliğin sona erdirilmesi gerekiyorsa, bu amaçla kullanılan tıbbi yönteme kürtaj tercih edilmektedir. Kürtaj, en çok istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması amacı ile yapılır.
İstenmeyen gebeliklerin sonlandırılması konusunda ülkemizde geçerli olan yasal süre sınırı 10 haftadır. Bu belirlenen 10. haftadan sonra gebelik sonlandırılması, yani bu amaçla kürtaj yapılması, yasal anlamda suç teşkil etmektedir. Ancak eğer anne karnında bulunan bebeğin yaşamsal fonksiyonlarında bir risk varsa ve bu yaşamsal risk annenin de hayatını tehlikeye atıyorsa, doktorlardan oluşan bir kurul kararıyla 10 haftadan sonra da bu kürtaj yöntemi uygulanarak gebelik sonlandırılabilir.
Kanda ve de idrarda yapılan gebelik testleri ile kesinleşen hamilelik ile önce doktordan randevu alınır. Doktor gerekli muayeneleri yaparak ultrason görüntüleme ile gebeliğin haftasını ve gebelik kesesinin tam yerleştiği yeri belirler. Düzenli ilaçlar kullanıp kullanılmadığı, alerjileri olup olmadığı konusunda bilgiler alınır. Gerekli kan testleri yapılır. Doktor tarafından kürtaj işlemi için yöntem belirlenir. Kürtaj için gün belirlenir.