Vakum Aspirasyon Kürtaj
Kürtaj işlemine başlamadan önce ultrasonla gebeliğin büyüklüğü ve rahim içindeki yerleşimi saptanır. Kürtaj sırasında genel veya lokal anestezi tercih edilebilir.
Eğer genel anestezi uygulanacaksa, işlemden 4 saat önce hastanın bir şey yiyip içmemesi gerekir. Hastanın ilk kürtaj deneyimi ise veya öncesinde sezaryanla doğum yapmışsa, genel anestezi ile kürtaj işlemini öneririz.
Ancak hastanın daha önceden birden fazla kürtaj deneyimi varsa veya normal doğum yapmışsa lokal anestezi ile kürtaj yaptırabilirler. Lokal anestezi hastanın rahim ağzı bölgesine uyuşturucu ilaç uygulanmasıdır.
Genel anestezi ise bir anestezi uzmanı tarafından hastanın kolundan damar yoluna uyuşturucu ilaç uygulanmasıdır.
İşleme başlamadan önce dikkatli bir jinekolojik muayene yapılır. Genel anestezi tercih edilmişse, hasta uyutulduktan sonra rahim ağzının görülebilmesi için önce “spekulum” denilen alet yerleştirilir. Vajina ve rahim ağzı antiseptik solusyonla temizlendikten sonra “tenekulum” tek dişli olarak isimlendirilen aletle tutularak çekilir ve rahim düz hale getirilir.
Lokal anestezi tercih edilmişse, bu aşamada rahim ağzına ilaç enjekte edilir.
Gerekli vakalarda, daha önce doğum yapmamış veya ileri gebelik haftası olan gebeliklerde “buji” olarak isimlendirilen aletlerle rahim ağzı genişletilir. Daha sonra plastik yapıda, steril kanüllerle genişlemiş rahim ağzından rahatlıkla girilerek rahim boşluğuna ulaşılır.
Kanülün ucuna vakum etkisi yaratan özel enjektör yerleştirilir. Bu özel enjektörle negatif basınç sağlanarak rahim içindeki dokular alınır. İşlemin en sonunda tenekulum çıkarılır, vajen tekrar antiseptik solusyonla temizlenip spekulum çıkarılır.
Transvajinal ultrason yardımıyla rahim içinde parça kalıp kalmadığı kontrol edilmelidir. Kürtaj işlemi genelde kısa sürer ve genelde lokal anestezi ile yapılır. Hastaya bazı ilaçlar önerilir. Öneriler dikkatli şekilde uygulanmalıdır. İşlemden 1 hafta sonra rahim kontrol edilir.