Kürtaj Nedir ? Nasıl Yapılır ?

Kürtaj işlemi için öncelikle ultrason ile kesenin rahim içerisinde yerleşimine ve haftasına bakılır. Kesenin ultrasonla görülmesinden sonra hasta hakkında detaylı bilgileri alınır.

Hastanın işlem için engel bir durumu var mı bakılır. Geçirdiği hastalıklar, operasyonlar, alerji öyküsü veya alışkanlıkları gibi özgeçmiş bilgileri sorgulanır. Kısa aile öyküsü de alınarak risk değerlendirmesine eklenir.

Kendisinin ve partnerinin kan gruplarının kesin olarak bilinmesi de oldukça önemlidir. Vakum yöntemiyle kürtaj işlemi için lokal anestezi ya da sedasyon dediğimiz kısa süreli genel anestezi kullanılabilmektedir.

Daha önce normal doğum yapmış ya da genel anesteziye karşı korkusu olan hastalarda lokal anestezi tercih edilebilir. Lokal anestezi ile yapılan işlemlerde hasta hemen kalkıp normal hayatına dönebilmektedir. Daha önce hiç doğumu olmayan ya da ağrı eşiği düşük olan hastalarda daha konforlu bir işlem yapılabilmesi için genel anestezi tercih edilmektedir.

Genel anestezi için işlem öncesinde 5 saat süreyle açlık ve susuzluk gerekmektedir. İşlem sonrasında ise anestezinin vücuttan atılacağı birkaç saat süresince araba kullanma gibi dikkat gerektiren işler yapılması ve alkol alınması önerilmez.